Kaj so in zakaj se
uporabljajo tablete
kalijevega jodida

Tablete kalijevega jodida

1. SPLOŠNO


Kalijev jodid (KJ) se uporablja kot zaščitno sredstvo pri radioaktivnem sevanju. Zaužitje tablet kalijevega jodida kot zaščitni ukrep v primeru jedrske ali radiološke nesreče (jodna profilaksa) se v Sloveniji skladno s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije1 načrtuje za prebivalstvo do dopolnjenega 40. leta starosti, saj se s starostjo možnost obolenja zaradi raka ščitnice, ki bi ga povzročilo sevanje, znatno zmanjšuje. Pri odraslih nad 40. letom starosti je tveganje za raka na ščitnici zaradi radioaktivnega joda izjemno nizko, narašča pa možnost neželenih učinkov tablet kalijevega jodida.

Jod je bistvena sestavina hormonov žleze ščitnice. V primeru nesreče z uhajanjem radioaktivnega sevanja se v okolje lahko sprostijo izotopi joda.

Radioaktivni jod sprejema in shranjuje žleza ščitnica na enak način kot stabilni jod, kar ima za posledico izpostavljenost notranjemu sevanju v ščitnici in povečanem tveganjem za pojav rakavega obolenja ščitnice. Zaužitje dovolj velikega odmerka stabilnega joda (KJ) pred ali takoj po vnosu radioaktivnega joda prepreči ali zmanjša kopičenje radioaktivnega joda v žlezi ščitnici in tudi zmanjšuje tveganje za pojav rakavega obolenja ščitnice.

Do preprečitve kopičenja prihaja po treh mehanizmih: zaradi nasičenja transportnega sistema žleze ščitnice, zaradi zaviranja organiziranja jodida znotraj žleze ščitnice (učinek Wolff-Chaikoff) in zaradi zaviranja izločanja tiroidnega hormona. Poleg tega KJ preprečuje tudi recikliranje organskega radioaktivnega joda v žlezo ščitnico in tako zmanjšuje njegov dejanski razpolovni čas; vendar pa ne more pospešiti izločanja radioaktivnega joda iz telesa.

KJ je treba zaužiti pred vnosom radioaktivnih izotopov ali v nekaj urah po njihovem vnosu. Ob jemanju sočasno z izpostavljenostjo sevanju, je varovalni učinek približno 97 %. KJ, ki se ga da 12 oziroma 24 ur pred izpostavljenostjo ima za posledico 90 % oziroma 70 % varovalni učinek. Vendar pa ima KJ, ki se ga zaužije 1 uro oziroma 3 ure po izpostavljenosti, za posledico 85 % oziroma 50 % varovalni učinek. Domneva se, da ima KJ, ki se ga zaužije več kot 6 ur po izpostavljenosti, zanemarljiv varovalni učinek.

KJ je v prostoru, ki ga predstavlja prebavni trakt, popolnoma ioniziran. Absorpcija jodida iz tankega črevesja je hitra in učinkovita (90 do 100 %). Hrana v želodcu odloži absorpcijo za približno 10 do 15 minut. Absorpcija je pri skoraj vseh Ijudeh popolna v časovnem obdobju največ 2 uri po zaužitju.


2. ODMERJANJE IN UPORABA


Tablete so rumene, okrogle, ravne s posnetimi robovi in s križno zarezo na obeh straneh. Ena tableta vsebuje 65 mg kalijevega jodida v obliki 50 mg neradioaktivnega joda. Tablete je treba kot zaščitni ukrep ob jedrski ali radiološki nesreči zaužiti praviloma v enkratnem odmerku. Odmerjanje je enkrat dnevno, saj zaščita odmerka traja 24 ur po zaužitju. Odmerjanje je odvisno od starosti:

  Dnevni odmerek
kalijevega jodida (mg)
Število tablet kalijevega
jodida, ki ustreza 1 odmerku
Odrasli in adolescenti, starejši od 12 let 130 2
Otroci, stari 3 - 12 let 65 1
Otroci, stari 1 mesec - 3 leta 32 1/2
Dojenčki do 1 meseca 16 1/4 tablete za pripravo peroralne raztopine
Novorojenčki do 1 tedna 16 Zdravilo prejmejo v obliki peroralne raztopine v zdravstvenih organizacijah

Za lažje požiranje lahko tableto prelomite, zdrobite in vse zaužijete s sadnim sokom, mlekom ali drugo tekočino. Lahko tudi pripravite tekočo mešanico zdravila po spodnjih navodilih.

Odmerek za novorojenčke bodo pripravili v zdravstveni organizaciji. Dojenčkom, mlajšim od enega meseca, odmerek pripravimo v domačem okolju. Ustrezen odmerek tablete je treba zdrobiti do finega praška, prašek popolnoma raztopiti v vodi (na primer štirih žlicah vode) in raztopino zmešati z mlekom, sadnim sokom ali drugo tekočino. Mešanico je treba zaužiti takoj po pripravi.

Zaščita s kalijevim jodidom je učinkovita, če ga uporabimo pred ali čim prej po izpostavljenosti radioaktivnim izotopom joda v vdihanem zraku ali v hrani.

Če se daljši izpostavljenosti radioaktivnemu jodu ni možno izogniti z drugimi zaščitnimi ukrepi je treba kalijev jodid jemati tako dolgo, dokler obstaja tveganje za izpostavljenost radioaktivnim izotopom joda. Če bi bil potreben dodatni (drugi) odmerek, bo o tem izdana odredba.

Pri nosečnicah, doječih materah, novorojenčkih in osebah, ki imajo po uporabi kalijevega jodida neželene učinke, podaljšano zdravljenje s kalijevim jodidom ni priporočljivo in je treba pri daljši izpostavljenosti radioaktivnim izotopom joda uporabiti druge zaščitne ukrepe. Pri teh skupinah imajo drugi zaščitni ukrepi prednost pred podaljšanim zdravljenjem s kalijevim jodidom. V primeru izpostavljenosti radioaktivnim izotopom joda, je kratkotrajno zaščitno zdravljenje nosečnic in doječih mater s kalijevim jodidom dovoljeno, potrebna pa je previdnost. Skladno s tem in Pravilnikom o uporabi tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči smejo nosečnice, doječe matere in novorojenčki zaužiti samo en odmerek tablet kalijevega jodida.

Zdravila ne uporabljamo pri znani preobčutljivosti na kalijev jodid ali katerokoli sestavino zdravila, pri preobčutljivostnem vaskulitisu, ki ga spremlja hipokomplementemija (vnetju krvnih žil, ki se kaže s spremembami na koži, podobnimi koprivnici, hkrati je v krvi zmanjšana koncentracija določenih beljakovin) in pri herpetiformnem dermatitisu (kronični kožni bolezni, za katero so značilne simetrične kožne spremembe z mehurčki).


3. POSEBNA OPOZORILA IN PREVIDNOSTNI UKREPI


O jemanju tablet kalijevega jodida kot zaščitni ukrep v primeru jedrske ali radiološke nesreče se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Bodite posebej pozorni pri jemanju zdravila Kalijev jodid, če ste preobčutljivi za jodide, če imate golšo, avtoimuno hipertirozo (povečano delovanje ščitnice), avtoimuni tiroiditis (vnetje ščitnice) ali motnje srčnega ritma (neprijetne občutke ob hitrem ali močnem utripanju srca – palpitacije, nenadno pospešenje bitja srca – paroksizmalno tahikardijo, nenadno preddvorno migetanje – paroksizmalno atrijsko fibrilacijo).

Posebna previdnost je potrebna pri novorojenčkih, nosečnicah in doječih materah. Pri zdravljenju s kalijevim jodidom se lahko v redkih primerih pojavi hipotiroza (zmanjšano delovanje ščitnice), ki ima v tem obdobju lahko hude posledice na intelektualni razvoj otroka. Dojenčke do enega meseca, ki so zaužili kalijev jodid, je treba po jedrski ali radiološki nesreči nujno peljati na zdravstveni pregled zaradi preverjanja delovanja ščitnice.

Zdravilo kalijev jodid ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Kalijev jodid, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Po akutnem prevelikem odmerjanju je toksičnost redka, lahko pa se pojavijo preobčutljivostne reakcije, tudi take, ki ogrožajo življenje.

Za več informacij in natančnejša navodila pa preberite Navodilo za uporabo.


4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI


Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Kalijev jodid neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Če opazite karkoli od spodaj navedenega, takoj prenehajte jemati zdravilo Kalijev jodid in o tem nemudoma obvestite svojega zdravnika ali nemudoma pokličite najbližjo bolnišnico.
  • otekanje ustnic, ust ali žrela
  • izpuščaj, koprivnica
To so zelo hudi neželeni učinki. Če jih imate, pomeni to zelo resno alergijsko reakcijo na zdravilo Kalijev jodid. Zato potrebujete nujno zdravniško pomoč. Vsi ti zelo resni neželeni učinki so zelo redki.

Takoj obvestite svojega zdravnika ali pojdite na nezgodni oddelek najbližje bolnišnice, če opazite naslednje:
  • kožne spremembe, podobne urtikariji, ki trajajo dalj kot 24 ur (preobčutljivostni vaskulitis)
  • mehurjaste spremembe na koži (bulozni pemfigoid, herpetiformni dermatitis)
Vse to so resni neželeni učinki, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč. Resni neželeni učinki so redki.

Tudi če opazite karkoli od spodaj navedenega, obvestite svojega zdravnika: slabost, bruhanje, driska, bolečina v želodcu, kovinski okus, vnetje žlez slinavk, glavobol, gnojni mehurčki po koži (jododerma), spremembe na laseh in nohtih, simetrične kožne spremembe z mehurčki, bolečine in vnetje v sklepih, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, srbenje in pekoč občutek v očeh.
Vse to so blagi neželeni učinki zdravila Kalijev jodid.


5. SHRANJEVANJE


Škatlico tablet kalijevega jodida shranjujte pri temperaturi do 25 °C. Shranjujte v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred svetlobo in vlago. Zdravilo shranjujte izven dosega otrok.


VEČ INFORMACIJ O TABLETAH KALIJEVEGA JODIDA:

  1. World Health Organization (1999): Guidelines for Iodine Prophylaxis following Nuclear Accidents, Ženeva. Dostopno na: http://www.who.int/ionizing_radiation/pub_meet/Iodine_Prophylaxis_guide.pdf
  2. Navodila za uporabo tablet kalijevega jodida. Dostopno na: www.zdravila.net in www.kalijevjodid.si
  3. Povzetek glavnih značilnosti zdravila. Dostopno na: www.zdravila.net in www.kalijevjodid.si